Bananbra

This is not America's Next Best Friend.

Høvli ruvli ravli rei, hurra!

leave a comment »

Som seg hør og bør for en hissig arbeiderklassekvinne vil jeg gjøre mitt for å markere arbeidernes internasjonale kampdag. 1. mai er fortsatt viktig for oss som er underlagt kapitalismens klør og må slite og streve i åtte timer* daglig** for at sagbruksmesterne iblant oss skal holde seg rike på gods og gull. Dessverre kan jeg jo ikke løfte en finger på selve arbeiderdagen, derfor ser jeg meg nødt til å markere den store dagen litt i forkant her på bloggen. Og hva passer vel bedre enn en musikalsk hyllest til de mange staute arbeidsfolkene vi er så heldige å huse her til lands?

Jeg har ikke hørt «Internasjonalen» siden jeg forvillet meg inn på RUs feministfestival i 2004, og nasjonalsangen kan barnekorpsene få beholde. Nei, jeg hopper elegant til selve symbolet på norsk arbeiderklasse, selveste Hans Rotmo. Helst skulle jeg gitt deg «Arbeidslaget hans Johannes Johansen», for den er så jækla fin. Desverre har ingen giddet å slenge den ut på YouTube ennå, så den får du Wimpe frem selv. Jeg regner med at du har den fine dobbelutgaven av «Vømmøl’n» uansett, der er det jo en live-innspilling fra Samfundet på andreplata.

Den nest beste arbeidssangklassikeren i Vømmøl-katalogen er selvfølgelig «Høvlerivisa». Det er så godt å komme over fjortisstadiet og oppdage at teksten har flere artige virkemidler enn rimet på «store tall og store ord» og «gnir seg i sitt nesebor». Ellers er refrenget det mest fengende jeg vet om. Det er rett og slett umulig å la være å synge med, i alle fall med et par små bjørnunger innabords.

 

Avslutningsvis vil jeg bare fraskrive meg ansvaret for videoen. Det er ikke jeg som har laget den. Vel er jeg kanskje arbeiderklassekvinne, men hverken kryssklipping av stillbilder vagt knyttet til sangtekster eller den slags John Deere-estetikk er noe jeg ønsker å la meg forbinde med. I tillegg vil jeg gjerne vise dere kommentarfeltet til videoen, sakset direkte fra YouTube. Det beviser bare hvilken posisjon Vømmøls arbeideranthem har blant dagens ungdom også i 2012.

___________________________________________________________________________________________________________

* minus 30 min. lunsjpause og 5×5 min. røykepause
** minus helger, helligdager, sykedager, «sykedager», flyttedager og feriedager

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: