Bananbra

This is not America's Next Best Friend.

Fra ingenting til nett-TV-tryner

leave a comment »

På tide med en innrømmelse: To ganske ukledelige interesser tatt i betraktning av min ellers plettfrie personlighet er tatoveringer og herremote. Selv om jeg ikke kan noe om noen av delene, med unntak av alle mytene Miami- og L.A. Ink har foret meg med samt litt trivia om Paul Smith, som jeg ikke engang har sansen for rent stilmessig*. Nå som jeg endelig har gått hen og tatt min ultrahippe Neutral Milk Hotel-tættis** har ikke tatoveringsinteressen blitt noe særlig mindre heller, og jeg blir fascinert av alle tættishistorier, uansett hvor harry de er.

Bleckan til venstre og Danne til høyre. Søte gutter, si.

Derfor ble jeg umiddelbart interessert da den nye web-serien til SVT ble omtalt i det stadig fornøyelig snobbete DN-magasinet D2. «Danne & Bleckan – Från ingenting till någonting» handler om Daniel «Danne» Eriksson og Anders «Bleckan» Bleckhorns, to killar fra «betongen», en Stockholm-forstad kalt Högdalen. Guttene har vokst opp under vanskelige forhold og aner ikke engang hvordan man oppbevarer penger i banken. Likevel har de, mye takket være Dannes imponerende pågangsmot og promoteringsinstinkt, bygget opp en av de mest kjente og omdiskuterte kroppskunstsjappene i Sverige. De regnes også for å være blant de mest innflytelsesrike i dagens svenske motebilde.

Bleckan startet tatoveringskarrieren med knappenål og blekk etter å ha puslet med tegning og grafitti i ungdomsårene. Stilen hans bærer klart preg av at han er selvlært, og det går i enkle bokstaveringer og figurer i gråtoner ispedd noen mer avanserte og detaljerte urbane motiver. Serien består av ti 15 minutter lange episoder som skildrer livene til gjengen som holder til i Salong Betong. Hverdagen består av en del henging i eller utenfor salongen med iPhone i den ene hånden og pils i den andre, samt en del barnepass mellom tatoveringene.

I Salong Betong er det takhøyde for sjarmerende skrivefeil.

Det blir en del klisjéaktige historier om noe som kan virke som en litt påtatt gængsteraktig livsstil, men tidvis oppstår sjarmerende øyeblikk som bryter den tilsynelatende knallharde fasaden. Det varmer hjertet når Bleckan proklamerer at han ikke stoler på noen eller noe, ei heller sunnhetsmerkingen på matvarer. Han uttrykker også bekymring for at kiosken på hjørnet bare selger Red Bull, de burde jo heller selge Brämhults slik at kidsa får med seg mer enn reklamen på TV. Når skuespilleren Matias Varela får fritt spillerom på leggen til Bleckan velger han å pryde den med påskriften «SNNABA CA$H». Mye moro å glede seg til, altså.

«Danne & Bleckan» er på ingen måte revolusjonerende TV, men verdt å ta en titt på av flere grunner. Det er gøyalt å se at SVT har brukt tid og ressurser på å utvikle og produsere en serie som kun vises på nett. Det er en gjennomført stilig produksjon som til web-serie å være ser unektelig godt ut, og det gjør jaggu hovedpersonene også. Uansett hvor harry det er kan jeg ikke noe for det – menn i oppbrettede hvite skjorter og tatoverte sleeves er en guilty pleasure***. Bleckan er en kjekkere utgave av Mark Wahlberg, mens Danne er en langt mindre creepy Knutby-pastor, og begge er kjekke på Fred Perry-vis. Hvis du er som meg og liker denslags synes jeg du bør gi serien en sjanse før den fjernes fra SVT Play.

Første episode finner du her.

__________________________________________________________________________________________________

* Med de små fargerike, ofte krampaktig «artige» detaljene blir det hele litt for Moods of Norway-harry for meg, altså.
** Ta det med ro, jeg har tykkinfattede Wayfarer-aktige briller og blogg i tillegg. Alt er på stell, si.
*** Det er mest derfor jeg liker Gardar Eide Einarsson.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: